lørdag 25. januar 2014

Hvor mye e-stoffer tåler vi og hva står de for?

E-nummeret blir oppgitt i milligram per kg kroppsvekt og angir hvor mye av stoffet som kan inntas daglig gjennom hele livet uten å ha skadelig virkning. Altså jo lavere nummer e-stoffet har jo mindre tåler kroppen. E-nummer  (tilsetningsstoffer også kalt e-stoffer) er en fellesbetegnelse på stoff som blir tilsatt mat og drikke for å øke holdbarhet, erstatte sukker eller gi bestemte farger, smak eller konsistens. Bokstaven E står for at stoffene er EU-godkjent. Det finnes omtrent 340 godkjente e-stoffer. Uansett syn på e-stoffer har vi i alle fall ikke brukt for dem og sunt er det ikke. Så derfor bør de unngås mest mulig.
 
En liste over inndelingen av e-stoffer hentet fra nyttig.net :
  1. E100–E180 Fargestoffer
  2. E200–E297 Konserveringsmidler (brukes for at maten kan holde seg lenger)
  3. E300–E385 Antioksidanter (forlenger holdbarheten)
  4. E400–E495 Emulgatorer, stabilisatorer og fortykningsmidler (gir maten konsistens)
  5. E500–E530 Syrer, baser og salter (forlenger holdbarheten og endrer smaken)
  6. E535–E585 Antiklumpningsmidler (brukes for å unngå klumper i maten)
  7. E620–E900 Aromaforsterkere
  8. E901–E927 Overflatebehandlingsmidler (forlenger holdbarheten)
  9. E938–E949 Emballasjegasser og drivgasser (forlenger emballasjevarers holdbarhet)
  10. E950–E967 Søtingsstoffer
  11. E999–E1520 Diverse stoffer utenfor de alminnelige kategorier

2 kommentarer:

  1. Hei Cecilie, her var det utrolig masse bra:)))) har kjøpt oljen og er igang mn det jeg gjør er og ta 2ss olje og så tar jeg yougert .Men det jeg lurer på er om jg mister noe av effekten ved ikke og blande det?

    SvarSlett
  2. Hei, Ja det er veldig viktig å røre den inn slik at den "forsvinner". Det betyr at den har blitt vannløslig, da tas oljen mye lettere opp i cellene. Bare tenk på forskjellen når du tar vann kontra olje på huden. Det samme skjer inni kroppen.

    SvarSlett